Gud hevur givið okkum tvær hendur: Aðra at geva við og hina at taka ímóti við
- Billy Graham
local.fo

News in English

Onnur tíðindi

Tórshavnar kommuna: Í morgun varð hol sett á evnisdagar um arktiska rehabiliteringsverkætlanina, sum Tórshavnar kommuna er partur av saman við Nuuk og Ålborg kommunu. Verkætlanin er stuðla av Nordregio, sum er stovnur undir Nordisk Ministerråd.

Í sambandi við verkætlanina verður skipað fyri evnisdøgum í Tórshavnar kommunu við verkstovum, fyrilestrum og stovnsvitjanum. Til staðar eru umboð úr øllum trimum kommununum, og ætlanin er deila royndir og upplivingar, soleiðis at eldraøkið kann mennast so væl sum gjørligt, og at kommunurnar læra av arbeiðinum hjá hvørjum øðrum.

Í morgun vóru evnisdagarnir settir, har Bergun Kass, forkvinna í Eldranevndini setti dagarnar.  Hon segði millum annað soleiðis í síni røðu til luttakararnar:

"Men det som er nyt, og det som skal blive vores styrke, er at oparbejde en kultur, et fællessyn, en struktur og kaste lys over emnet, både overfor ældre, medarbejdere og befolkningen som helhed. På politisk plan få projektet forankret på en sådan måde, at rehabilitering både skal ses som genvindelse af tabte kompetencer og livskvalitet, men også som forebyggelse som livsstil og som en nødvendighed for at have et godt liv, hvad fysik og helse angår, og for at kunne klare sig selv så længe som muligt
Årsagen til politisk begejstring om nytænkning og dette samarbejde om rehabilitering, er som sagt det pres som bliver på ældrevelfærden.

Og ved at prioritere rehabilitering og forebyggelse meget mere, kan vi måske overskue det økonomiske, trods stigningen af ældre borgere.

At det så for vores ældre udmøntes som bedre livskvalitet generelt, er tale om win-win situationer, som vil ses igen i vort samfund, hvor generationerne lever tæt sammen, hvor oplevelsesøkonomien ses stige, og hvor en blomstrende alderdom vil tilføre positiv samfundsværdi.

Et samarbejde mellem Ålborg, Nuuk og Tórshavn indenfor rehabilitering vil sandsynligt tilføre synergier til andre områder på ældreområdet, som vil komme til diskussion og evaluering og helst med forbedring som resultat.

Som politiker på området er jeg meget spændt på projektet, og meget taknemlig for, at I bruger tid og kræfter på dette interessante og nødvendige emne og område".

Í dag og í morgin eru fyrilestrar og verkstovur, og vitjað verður á Boðanesheiminum og á Tjarnargarði.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo