Eingin kann fáa teg at føla teg minni verda uttan títt samtykki
- Eleonor Roosevelt
Tónleikur

Af Michael Olsen, Politikken

Tidligere X-Factor-vinder Linda Andrews er klar med musikalsk svendestykke, der for alvor placerer hende i sangerindernes superliga.

Det syder af soul og bobler af pop, rock, og store følelser - tilsat en god del gospel og et lille drys jazz.

Efter et hæsblæsende år er den færøske sangerinde Linda Andrews klar med et nyt, ambitiøst album, der samler hendes mange musikalske spor i otte stærke, smukke, sarte og selv-komponerede sange om livets store følelser, fra den euforiske kærlighed til den dybe ensomhed.

Næsten ti år efter at hun blev landskendt som vinder af det populære talentshow X-Factor på Danmarks Radio, har Linda Andrews for alvor fundet sin egen stil og retning i en musikalsk fusion af den brede melodiske pop-rock og den rytmiske soul og gospel, der er blevet Andrews varemærke.

Med numre som Never Gonna Live Without You og Heaven on Earth rækker Linda Andrews også ud efter et internationale publikum, samtidig med at hun holder fast i den rytmiske gospel-pop med en sang som Save Your Love for Me, der allerede er sendt ud som musikvideo, forud for lanceringen af det nye album.

Se video her

Hele vejen igennem albummet har Andrews fokus på nærheden og inderligheden, også i de følsomme ballader, der klæder hendes stemme så eminent.

”Det har været min ambition at forsøge at samle alle de musikalske retninger, der betyder så meget for mig. Derfor føler jeg stærkt for de her sange, det er på en måde mit svendestykke som sanger og sangskriver, og så føler jeg også det er en ny start for en Linda Andrews, der nok har stået lidt i skyggen af de store sangerinder. Måske fordi man har set lidt ned på os X-Factor-deltagere”, siger hun.

Det var X-Factor, der gav Linda Andrews det afgørende skub og den rette mængde selvtillid til at turde forfølge en solistkarriere; og den rute har hun fugt lige siden, med hårdt arbejde ikke kun som solist, men også som dirigent, korleder, underviser og arrangør af musikalske workshop - foruden hyppige musikalske partnerskaber med danske og udenlandske stjernenavne som Clemens, Anders Blichfeldt, Ivan Pedersen og senest John Legend.

Og apropos legender, så har Linda Andrews skrevet nummeret Nasty Love sammen med verdens-produceren Narada Michael Walden, der blandt andre har arbejdet for Aretha Franklin, Whitney Houston og Mariah Carey.

Nu skal Andrews nye album ud i verden, ud på spillestederne, ud i virkeligheden i det, der tegner til at blive et nyt hæsblæsende år for den 44-årige sangerinde. Og med på scenen tager hun sit funky fede vellydende backingband, der i den faste opstilling tæller: Mikael Nordmark på keyboards, Flemming Danielsen guitar, Raciel Torres trommer og Carls Pérez på trombone.

Fire album er det blevet til siden X-Factor-sejren, men Linda Andrews beskriver selv det nye projekt som det mest helstøbte og modne i en proces, hvor hun har taget alle de store beslutninger.

“Jeg kan ikke gemme mig bag andre denne gang - her er det Linda Andrews for fuld udblæsning og i alle facetter, og det har jeg det rigtig godt med. Så håber jeg bare, at folk vil tage godt imod den nye Linda”. 

INTERVIEW MED LINDA ANDREWS
”Da jeg havde vundet X-Factor var der en journalist der sagde: Tillykke Linda, hvordan føles det så at være en døgnflue ..””

Hun fik at vide at hun ikke kunne leve af musikken, fik et godt job i et supermarked på Færøerne, men valgte til sidst at følge musikken i hjertet. Det har hun gjort lige siden, og nu udgiver Linda Andrews et musikalsk svendestykke.

Kirkerummet gynger af gospel. Mænd og kvinder i alle aldre bevæger sig smilende til musikken, mens de synger deres version af Coldplay-sangen ‘Fix You’.

På et podie midt i menneskehavet dirigerer Linda Andrews kyndigt de mere end 70 mande- og kvindestemmer, mens hun selv lægger sin klare vokal ind i arrangementets midte og lader musikken fange rummets højtidelighed.

Det er mandag aften i Stavnsholt Kirken i Farum nord for København, hvor den færøske sangerinde træner med koret, Farum Gospel. Det er her Linda Andrews plejer et af de musikalske spor, der har fulgt hende siden opvæksten på Færøerne.

”Gospel og korsang har jeg med mig fra kirken, det har altid siddet i min sjæl, og da jeg så flyttede til Danmark, blev jeg en naturlig del af det kirkelige gospelmiljø. Her har det udviklet sig til at blive professionelt og i dag bliver jeg booket rigtig meget som solist til koncerter og workshops”, fortæller Linda Andrews.

Hun blev landskendt i 2009, da hun vandt en af de første sæsoner af det populære talentshow X-Factor på  Danmarks Radio.

Det ændrede hendes liv, placerede hende i offentlighedens søgelys på godt og ondt. Og midt i en musikbranche, der ikke havde meget til overs for de TV-fabrikerede X-Factor-stjerner, der blev gjort til Guder i den bedste sendetid – og glemt igen så snart Tv-kameraerne slukkede.

”Da jeg havde vundet min sæson var jeg jo nærmest euforisk af lykke, men så var der en  journalist, der kom over til mig og sagde; Tillykke med sejren Linda – hvordan føles det at være en døgnflue”.

I dag kan hun grine af det. Linda Andrews fortryder ikke et sekund, at hun deltog i showet. Det har åbnet døre, og frem for alt givet hende det afgørende skub ind i en karriere som solist og sanger.

Hvad de færreste ved er, at Linda Andrews allerede i 1990’erne og OO’erne havde manifesteret sig som en af de mest benyttede studie- og koncertkorsangere, med opgaver for utallige stjerner, blandt andre svenske Carola Häggkvist, den irske grand-prix-mester Johnny Logan, Rasmus Seebach og det dengang populære danske popband Blå Øjne.

“Jeg fik at vide som lille pige at man ikke kan leve af musikken, man skal have en uddannelse, og det fik jeg også som butiksassistent. Jeg blev afdelingsleder i et stort supermarked på Færøerne og tjente gode penge, og det kunne jeg sikkert have drevet vidt, hvis ikke det var fordi musikken trak så hårdt i mig”.

”Med X-Factor fik jeg modet og motivationen til selv at gå frem på scenen og synge leaden. Det havde jeg brug for. Havde ikke haft selvtilliden til det tidligere. Så kan det godt være, at der bliver set lidt ned på os X-Factor-deltagere, men hallo; jeg har altså levet af musikken lige siden. Og jeg tror nok jeg er ved at blive stueren”, griner Linda Andrews med henvisning til de mange koncerter, hun spiller hvert år både som solist og musikalsk medspiller for store danske navne som Anders Blichfeldt, Stig Rossen og Ivan Pedersen.

Og skulle der stadig være tvivlere derude, er Andrews nu klar med sit nye album ’Linda Andrews’, hvor hun samler sine mange musikalske spor i et forrygende pop-soul-gospel-rock-univers, hvor hun selv har stået i spidsen for at komponere, dirigere og arrangere otte bud på Linda Andrews version 2018.

”Det her er på en måde mit svendestykke, og forhåbentlig også en ny rejse for mig som sanger og sangskriver”.

Album: Linda Andrews Sange:

1. Sweet Love
2. Save Your Love For Me
3. Heaven On Earth
4. Nasty Love
5. Born Again In Your Eyes
6. Losing You
7. Awake
8. Never Gonna Live Without You

Link til Linda´s nye album

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo